Jak vychovávat Nevýchovou?

Pokud máte pocit, že vaše dítě potřebuje něco jiného, než je klasická autoritatvní výchova, nenacházíte řešení výchovných problémů nebo vás jen zajímá vše okolo dětí a přístupu k nim, určitě nepřehlédněte Katku z Nevýchovy. Pracuje s dětmi již patnáct let, je autorkou principů Nevýchovy a nyní se je snaží šířit mezi další rodiče.
"Nevýchova je ucelený přístup k výchově, který vnímá děti jako moudré bytosti. Věří, že děti a dospělí se spolu pomocí dohody dokážkou domluvit na všem tak, aby jim v tom oběma bylo dobře."

Jaké jsou hlavní principy Nevýchovy?
 
Dítě je partner. Není méně chytré nebo schopné, je jen míň vysoké. 
 
Na všem se dá domluvit.
 
Děti jsou báječné (tečka).
 
Nejlepší je dítěti nepřekážet.
Dítě v sobě má vše, co potřebuje.
 Výchova je hra, při které rodiče a děti nacházejí způsob, jak spolu nejen žít, ale taky si to užít.

Pokud vás nevýchova zaujala, bude nejlepší podívat se rovnou na některá z videí (na Youtube) nebo prozkoumat stránky www.nevychova.cz, kde naleznete kanál Nevýchova TV. Katka má velmi milý a sympatický projev, který je balzámem pro rodičovskou duši. Nechte se inspirovat a zkuste dělat některé věci jinak, uvidíte, že to jde. Třeba ne hned, ne vždy, ale každé zlepšení se počítá.

Jak Nevýchova pomohla u nás doma? Čištění zoubků bývá občas potíž. Snaha vysvětlit malému dítěti, že je tato činnosti zdraví prospěšná, často selhává. Katka radí, udělat z toho zábavu. Hru. My teď při čištění vyháníme ze zoubků postavičky z oblíbené pohádky. Dítě se směje, zuby jsou čisté a rodiče spokojení.

 Nevýchova - Zoubky

Jakému stylu výchovy dáváte přednost vy? Funguje? Co říkáte na Nevýchovu?

Žádné komentáře:

Okomentovat