Jak se pere s mýdlovými ořechy

Mýdlové ořechy jsou biologický prací prostředek pro praní v pračce, čistě rostlinného původu a z obnovitelných zdrojů. V Indii a Nepálu se mýdlový ořech (sapindus mukorossi) používá již od pradávna jako rostlinný prací prostředek. Po sklizni ze stromů se mýdlové ořechy louskají. Skořápky obsahují přírodní saponin, který má podobné účinky jako mýdlo.

Mýdlové ořechy jsou vhodné pro praní každého druhu prádla při teplotách od 30° do 90°C. Díky čistě přírodnímu původu jsou výborné pro praní kojeneckého prádla a plenek. Také se osvědčily u dospělých s citlivou pokožkou. Jsou skvělé také pro praní ložního prádla nebo ručníků, které jsou pak krásně měkké i bez použití aviváže.

Skořápky se vloží do látkového pytlíčku a ten se dá přímo do bubnu pračky. Při teplotách do 60°C lze pytlík s použitými ořechy použít ještě jednou, ale ořechy nesmí mezi praními vyschnout. Pytlíček dobře zavažte, aby se kousky ořechů nedostaly mezi prádlo. Dávkování je závislé na tvrdosti vody a množství a znečištění prádla. Potřebný počet skořápek pro jeden pytlíček se pohybuje mezi 3 až 6. V případě větších skvrn je potřeba prádlo předeprat nebo použít sůl na skvrny, protože s těmi si ořechy bohužel neporadí. Prádlo má po vyprání neutrální vůni. Pro provonění můžete pokapat pytlíček několika kapkami esenciálního oleje. Mýdlové ořechy mají před použitím typickou „octovou“ vůni, která ale při praní mizí. Použité ořechy lze kompostovat.

Znáte mýdlové ořechy? Máte s nimi zkušenosti? 

Žádné komentáře:

Okomentovat